


گیاهان بدون عناصر غذائی پر مصرف ( کربن، اکسیژن، هیدروژن، نیتروژن، فسفر ، پتاسیم، کلسیم ، منیزیم و گوگرد ) و نیز عناصر غذایی کم مصرف یا ریز مغذی (آهن، منگنز، روی، مس، بور و مولیبدن) قادر به ادامه حیات نخواهند بود. تنها تفاوت این دو دسته در مقدار نیاز گیاهان به آنها است. از این بین عنصر آهن اهمیت ویژه ای دارد و براساس نتایج مطالعات خاک شناسی، زرد برگی ناشی از آهک (Lime induced chlorosis) بخش وسیعی از کشور ما را فرا گرفته است که علت اصلی آن کمبود آهن در گیاه است که بایستی به صورت کود کلات آهن برای گیاهان تامین گردد.






اهمیت تامین کود آهن
ضرورت تامين کود آهن براي كشت و زرع از ساليان بسيار قبل براي بشر مشخص شده بود. با گذشت زمان و پيشرفت علم، مكانيسم هاي جذب آهن در گياهان مورد بررسي دقيق قرار گرفت و اختلاف و تمايز منابع تامين كننده آهن براي بشر نيز مشخص و آشكار شد. به عنوان مثال مي توان به موارد زير اشاره كرد كه كشاورزان براي تامين آهن دراختيار گياه قرار مي داده و ميدهند:
– كوبيدن ميخ به تنه گياهان
– ريختن براده آهن و ضايعات تراشكاري هاي آهن پاي درخت
– اضافه كردن پودر هاي سنگ معدني آهن مانند هماتيت و مگنتيت به خاك
– استفاده از سولفات آهن به عنوان كود

اهمیت کلات آهن
بر اساس نتايج سالها تحقيق و آخرين پژوهشهاي دانشمندان، در حال حاضر اين امر اثبات شده است ماداميكه آهن بصورت محلول در آب باشد مي تواند به عنوان كود، تامين كننده آهن مورد نياز گياهان بوده و مورد مصرف گياهان قرار گيرد. كلاته كردن آهن كه همان تهيه كمپلكس هاي آلي آهن از تركيب آهن با عوامل كلاته كننده آلي است.
